Gazetenin haberine göre, mektupta, Obama, “İran’ın uzun menzilli füze yapmasını engellerseniz, biz de Doğu Avrupa’ya füze kalkanı yerleştirmeyiz.” diyor.
Adının açıklanmasını istemeyen bazı Amerikalı yetkililer, ajanslara haberin doğru olduğunu söyledi.
Kremlin kaynakları ise bir mektup geldiğini doğruluyor ve bunu “olumlu bir gelişme” diye niteliyor; ancak mektupta İran ile ilgili ya da başka bir pazarlık önerisi yapıldığını yalanlıyor.
Ayrıntıları açıklanmamakla beraber, mektubun ana fikri, Obama yönetimi iktidarı devraldığından beri bazı üst düzey Amerikalı yetkililerin kamuoyu önünde yaptığı açıklamalarla benzeşiyor.
Amerikalılar, kendilerinin Doğu Avrupa’daki füze kalkanı planları ile İran’ın nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip olabilecek uzun menzilli füzeler geliştirmesi arasında bir bağ kurmaya çalışıyor.
Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates bu bağı geçen ay Polonya’da ortaya koymuş ve “Ruslara bir yıl önce İran’ın füze programı olmazsa, Amerikan füze üslerine de gerek kalmayacağını bildirdiğini” söylemişti.
Güzergâh
İran’ın füze programı, Kuzey Kore’yle kurduğu yakın bağa çok şey borçlu.
Geçmişte Rus şahıslar ve şirketlerden yardım aldıkları da olmuştu. Ancak resmi düzeyde yardım yapıldığına dair hiçbir belirti yok.
Washington, Moskova’nın Tahran’a karşı daha sert yaptırımları desteklemesini isteyebilir.
Ama Rusya, İran’ı silahları, uçakları ve tabii sivil amaçlı nükleer teknolojisi için önemli bir pazar olarak görüyor.
Rus yapımı bir reaktör, İran’da bu yıl içinde faaliyete geçecek. Ayrıca Moskova bu konuda elinde daha güçlü kartlar olduğunu düşünüyor olabilir.
Sonuçta Rusya, Afganistan’a sevkiyat konusunda önemli güzergâhların kontrolüne sahip.
Amerikan ve NATO güçlerinin, sevkiyatlarını Pakistan üzerinden yapmaları zorlaştıkça, Rus güzergâhı hayati önem kazanabilir.