İncelemeDünyaFutbol YazılarımKübaSpor Videoları

Şölenin adı Şampiyon Dayron Robles

Sürat koşuları atletizmin en ilgi çekici dallarından biridir. Olimpiyat oyunları ve Dünya Atletizm Şampiyonalarında adeta finalleri yaparlar. Dayron Robles Pekin Olimpiyatlarına bize bir şölen yarattı

Salonlarda yapılan ve Olimpiyatlarda koşulmayan 60 metre yarışı dışında 100, 200,400 metre mesafeleri bu kategorilerin yarışlarıdır.

Özellikle 100 metre koşusu, sürat koşuları içinde bir nevi Dünyanın En Hızlı İnsanı’nı belirleyen mesafe dalıdır diyebiliriz.
Yarış için kas gücünün yanında teknik ve koordinasyonda çok önemlidir. Ama bu özelliklerin dışında 100 metre koşusu adeta insanın kas gelişim sınırlarını ölçer.

Sürat koşuları içinde 200 ve 400 metre koşucuları, 100 metre koşucularına ilave dönemeçleri almak için merkezkaç kuvvetini kullanma becerisine de sahip olmaları gerekmektedir.

Özellikle 400 metre koşucularında kasların yüksek performansa varmasını engelleyen laktik asit çoğalımı koşu anında vucütta görülmektedir.

İlgili Makaleler

Sürat tüm sporcuların olması gereken temel gereksinimdir.

Sürat koşan sporcuların,  yetenekleri olması temel gereksinimdir. Neticede sürat sonradan az geliştirilen bir motorik özelliktir.
Sporcu mutlaka doğuştan sürat yeteneği taşıyan genlere sahip omalıdır.Sonrasında çok çalışarak güçlü bir fiziksel yapıya ve iyi bir taktiğe sahip olmayı hedeflemeli ve yakaladığı formu devam ettirebilmelidir.

Sürat koşucuları özellikle bacak kaslarına çabuk kuvveti sağlayıcı antrenmanlarla fırlayıcı gücü sağlamak için avantaj teşkil etmelidirler.

Tabi bu sporculara üst bölgenin işe daha az yaracağı anlamına gelmiyor…
Alt bölgesi güçlenen sürat koşucusunun vucudunun altıyla da aynı koordinasyonu sağlayacak üst gövdeye de sahip olması gerekmektedir.

Ancak bu şekilde insan zamana karşı salise farklarıyla yıllarca rekabet eder.
1912’lerde 10.6 saniye olan 100 m dünya rekoru, 1968’de Jim Hines 9.9’a, 1991 yılında ABD’li atlet Carl Lewis 9.86’ya, 1994 yılında ise Leroy Burrell 9.85 saniyeye inmiştir.

100 m yarışlarında en yüksek hız, erkeklerde 45 km/saat, bayanlarda 40 km/saat olup bu hızlara ancak 40 m’den sonra ulaşılabilmektedir.

Sürat koşularının ne kadar zor olduğuyla yaptığımız aslında bir girişti  🙂

Şimdi düşünün ki 100 metrelik parkura bir 10 metre daha ekleyip aralarına da 10 tanede 106.7  cm yüksekliğinde engeler koyuyorsunuz.
En yüksek sürate ulaşmaya çalışan sporcu bir de uzerinden zıplaması gereken engellerle dolu bir parkurda ..

Evet, Küba onunla gurur duyuyor bahsettiğimiz 110 metre engelli ve Dayron Robles …

Olimpiyatların ve atletizmin doruktaki branşı…

Sürat koşularında sporcunun hareketi biyomekanike göre, sıçrayan bacaklar ve sallanan kolların yarattığı kuvvet eşit ve aksi yönde olmalıdır.

Başlama atışına hızlı tepki vermeleri gerektiğinden, atletlerin kaslara ek olarak keskin reflekslere de sahip olmaları gerekir.
Çünkü 110 metre engelli koşucusu engelleri geçiş tekniği ne kadar iyi olursa olsun geçiş esnasında minimum yavaşlamayı becerebilmelidir.
Hız burada sadece gerekmiyordur. Dayanıklılık, zamanlama, iyi teknik koordinasyon, çeviklik, çabukluk, disiplin ve adelede maxsimum keskin reaksiyon….

İşte insanın hareket sistemi için sahip olduğu mükemmel dokuların şölenidir 110 metre engelli yarışı….

11 Temmuz 2006’da 12.88 ile dünya rekorunu elinde bulunduran Çin Halk Cumhuriyetli sporcu Liu Xiang Uzak’ın Doğunun Olimpiyatlar için en önem verdiği  ulaşması bekleniyordu.

Ev sahibi Çin için çok önem verilen bu branşta Liu Xiang hiç beklenmedik bir yenilgi alırken ABD’nin ambargolu ülkesi Küba’nın Guantanamo doğumlu atleti Dayron Robles 110 metre engellide altın madalyayı ülkesine onurla görüren atlet oldu.

Çin Halk Cumhuriyetli sporcu Liu Xiang’un + 1.1 rüzgar hızıyla Lozan’da kırdığı 12.88 dereceli rekoru  Ostrava Grand Prix’sinde 12.87 saniye ile geliştiren 1986 doğumlu Dayron Robles halen dünya rekorunu elinde bulunduruyor.

Geçtiğimiz hafta Fransa’da Lievin yapılan kapalı salon atletizm yarışlarında 60 metre’de 7.45 derecesi elde eden Dayton Robles 12-14 Mart 2010 tarihleri arasında Doha’da yapılacak olan Dünya Atletizm şampiyonasına hazır olduğunu gösterdi

Bizden şimdilik bu kadar..
Şimdi bizlere 12-14 Mart’ta  ekranların başında  bu muhteşem şölen yaşatacak Dayron Robles’i takip etmek kalıyor…

H.Tekinoktay

İşte Dayron Robles ‘in Pekin Olimpiyatlarındaki 110 Metre engellide şampiyonluk koşusu görüntüleri-video

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu