PortreDünyaFutbol YazılarımİncelemeKübaSinemaVideo Film

Michael Moore ‘dan Bir Aşk Hikayesi; Kapitalizm !

Michael Moore ve Bir Aşk Hikayesi; Kapitalizm , savaş karşıtlarının öncüsü olarak günümüz dünyasında önemli bir misyon almış olan Michigan orijinli bir gazetecidir.

Michael Moore ve Cesur Prokatif Bir Aşk Hikayesi;

Cesur yapısı, zeki kimliğiyle birlikte ortaya çıktığında oluşan provakatif tarzı sanırım sadece hayranlarına değil, en büyük hasmı olan George Bush’a bile müthiş keyif  vermektedir !

Michael Moore aslında sadece savaşa karşı değil globalleşme uğruna yitirilen değerlerin de sorgucusudur.

Önceleri video yönetmenliğiyle kendini ABD sınırları içinde duyurmaya başlayan Michael Moore’u artık deha edasındaki kurgu becerileriyle tanışan Dünya Sinemasıyla ilgili herkes tarafından tanınmaktadır.

Belki Francis Ford Coppola kadar hayranı yoktur ama o da  artık belgesel filmlerin BABA’sı olmuştur.

İlgili Makaleler

Michigan eyaletinin Flint kentinde doğan Moore  İrlanda kökenli Katolik bir ailenin çocuğu olan  Michale Moore’un başarısın altında belki doğup büyüdüğü yer olan Michigan eyaletinin genel olarak yaşam standartı düşük olan ABD vatandaşlarının yaşadığı bir yer olmasıdır.

Peki Michael Moore Kimdir?

Tam adı Michael Francis Moore kısa ismi Mike Moore, 23 Nisan 1954’de  Amerika’nın Davison, Michigan Eyaletinde doğdu.
Çocukluğu Davison kentinde geçmiş, annesi, babası ve büyükbabası o dönemin meşhur şirketi General Motors’da otomotiv sanayii işçisi olarak çalışmaktaydılar.

Moore, 14 yaşında dini eğitim veren Diocesan okuluna kaydolarak katolik eğitimi almaya başlamıştır.
Sonrasında Davison High School’a devam eden Michael Moore, drama ve müzakere derslerinde sivril kendini göstermeye başladı.

Gençlik yıllarında Amerikan İzcileri tarafından verilen en yüksek derecedeki izcilik nişanının sahibi olma gururuna erişmiştir.

Michael Moore, kolej eğitimininden sonra Michigan-Flint Üniversitesi’nde gazetecilik eğitimi gördü. Gazetecilik kariyerine ilk adımını, fakültesinin çıkardığı gazete The Michigan Times’ta editör olarak çalışmaya başlayarak attı.

Michael Moore, gazetecilik döneminde bir taraftanda  General Motors’un fabrikasında da çalışıyordu.

22 yaşında ismini daha sonra The Michigan Voice olarak değiştirdiği haftalık dergi The Flint Voice’u kurdu. 1986’da liberal politik dergi Mother Jones’un editörlüğü için kendisine yapılan teklifi kabul edip California Dreamin’ya yerleşti ve The Michigan Voice’u kapattı.

Mother Jones’taki editörlüğü döneminde Sandinistas’ın hakları konusunda kaleme alınan yazı yüzünden dergi çalışanlarıyla arasında çıkan problem, Moore’un hakkını mahkemede aramasına neden oldu ve Moore, 58,000 dolar tazminat alarak dergiden ayrıldı.

Michael Moore Belgeselleri ve Hayatı

Bu paranın bir kısmını yapımcısı, yönetmeni ve senaristi olduğu ilk filmi “Roger and Me” için kullandı. Film büyük ses getirdi, tüm zamanların en çok beğeni toplayan belgesellerinden biri oldu, dünya çapındaki pek çok festivalde en iyi film ödülü de dâhil olmak üzere toplam 11 ödülün sahibi oldu.

1990 yılında yapımcı Kathleen Glynn’le dünya evine girdi. Glynn’in önceki evliliğinden 1981 doğumlu Natalie isimli bir kız çocuğu vardı. Moore çiftinin başka çocuğu olmadı.

1994–1995 periyodu arasında NBC ve Fox kanalları için haber dergisi konseptinde hazırladığı TV dizisi “TV Nation”ın yönetmenliğini yaptı.

1996’te politika ve kolektif şiddet konularına değindiği kitabı Downsize This’i yayınladı.

1999–2000 yılları arasında TV için, yine politikacıları ve büyük şirketleri eleştirdiği The Awful Truth isimli TV dizisini çekti. Yine 1999’da Hugh M. Hefner First Amendment Award ödülünü kazandı.

2001’de görünürde Amerika’nın iç ve dış politikalarını eleştiren ama Moore’un politik mizah olarak nitelendirdiği Stupid White Men kitabını yayınlandı.

2002’de Bowling for Columbine belgeseliyle en iyi belgesel dalında Oskar ödülü alan Moore, ödül alırken yaptığı konuşmayla da uzun süre gündemde kaldı.

İŞTE  MİCHAEL MOORE’UN ÖDÜL TÖRENİNDEKİ KONUŞMASI

“Yapımcılarımız, Katleen Gleen ve Kanada’dan Michael Donovan adına, Akademi’ye teşekkür etmek istiyorum. Sahneye, diğer en iyi belgesel adayı dostlarımı da davet ettim ve onlarla birlikte onlar da benimle bu hususla alakalı olarak hemfikirler çünkü biz kurguya, kurgusallığa karşıyız ve buna rağmen kurgusal zamanlarda yaşamaktayız.

Kurgusal secim sonuçlarıyla başa gecen, kurgusal bir başkanın zamanında. Kurgusal nedenler öne sürerek bizi savaşa sürükleyen bir adamın zamanında.
İster koli bandı kurgusu olsun bu, ister turuncu alarmların kurgusu, bizler bu savaşa karşıyız bay Bush!.
Utanın bay Bush, Utanın!
Ve bilin ki Papa’yı ve Dixie Chicks’i karşınıza aldığınız herhangi bir durumda, zamanınız dolmuş demektir. Teşekkürler. ”

Cesaret ve sorumluluk yükü onun Michael Moore’nin yazıp yönettiği 2009 yapımı “Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi” filmi 2007–2010 yıllarında yaşanan küresel ekonomik krizden yola çıkılarak ortaya çıkmış bir yapıt.

MİCHAEL MOORE ‘UN BAZI FİLMLERİ

Michael Moore’un yönettiği filmlerden bazıları şunlardır: (Bunların çoğunun senaryo yazarı ve yapımcılığını da kendisi yapmıştır.)

Roger & Me, (1989) Belgesel.
General Motors otomobil fabrikasının Michigan eyaletinin Flint şehrindeki fabrikalarını sökerek Meksika’ya taşıması sonrasında şehrin ekonomik olarak nasıl gerilediği mizahi bir dille anlatılır. Küreselleşme ve neoliberal dünya görüşünün bir eleştirisi yapılır.

Kanada Salamı, (Canadian Bacon) (1995) Sinema filmi.
Bu saatrik filmde kötüye giden ABD ekonomisini kurtarmak için ABD başkanının hayali bir düşman üreterek Kanada’ya savaş açması konu edilir. John Candy, Alan Alda baş rollerde. Kendi de küçük bir rolde gözükür.

The Big One, (1997) Belgesel.
ABD’deki teröstler ve politikacılara takılıyor.

Bowling for Columbine, (2002) Belgesel
Columbine Lisesi’ndeki katliamdan yola çıkarak ABD’de siviller arasındaki silahlanma yarışı ve toplumdaki şiddet konusuna eğiliyor. Cannes’da ödül alan film Oscar ve César ödüllerini de kazandı.

Fahrenheit 9/11, (2004) Belgesel
En önemli belgesellerinden biri İkiz Kuleler’e yapılan terörist saldırılara farklı bir yorum getiriyor. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü kazandı.

Hasta (Sicko), (2007) Belgesel
ABD’nin pahalı ama çarpık sağlık sistemini eleştiriyor, bunu yaparken de İngiltere, Kanada, Fransa ve Küba gibi kâr amacına dayanmayan sosyal sağlık sistemlerinin mevcut olduğu ülkeler ile kıyaslamalar yapar.

Captain Mike Across America (veya Slacker Uprising), (2007) Belgesel
Üniversite kampüslerini dolaşan Moore öğrencilerin politikayla olan ilgilerini inceler. Moore bu filmini hayranlarına bir jest olsun diye internetten ücretsiz dağıtmaktadır, hem de sinema ve televizyonda galası yapılmadan önce

kapitalizm ask hikayesiCapitalism: A Love Story, (2009) Belgesel
Michael Moore, Hem mizah hem de öfke barındıran bir yaklaşımla tabu haline gelen soruyu irdeliyor. Amerika’nın kapitalizme duyduğu aşk karşılığında ödediği bedel nedir?

Michael Moore bu filmlerinden  Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11, ve Hasta (Sicko)’yla tüm zamanların en çok gişe yapan üç belgeselinin yapımına imza atarak çok önemli bir başarı elde etmiştir.

Ve Michael Moore’un ilginç bir AŞK HİKAYESİ; KAPİTALİZM !

Belgesel tarzındaki filmde krizden etkilenen insanların öyküleri anlatılırken, kapitalizm ve sistemin yanlışlığı eleştiriliyor. Amerikalı Film Yapımcısı Michael Moore’nin emekçi insanlardan etkilenerek yaptığı film vizyone girdiği dönemde büyük ilgi görmüştü.

Filmin bazı sahnelerinde rol alan oyuncuları ise Arnold Schwarzenegger, Michael Moore, Thora Birch, Wallace Shawn, Ronald Reagan, Baron Hill, Elizabeth Warren, Franklin Delano Roosevelt, Jimmy Carter, John McCain, Marcy Kaptur ve Sarah Palin.

Michael Moore’un  Şimdi Nereyi İşgal Edelim? Where to Invade Next ? Filminin FRAGMANLARI

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu